Ülkemizde çok sevilen spor dalları vardır. Bunların ilk sırasında hepimizin faaliyet gösterdiği ve takip ettiği futbol gelmektedir. Profesyonel sahaların dışında pek halı sahalar bulunmaktadır.Bizim de ilgi alanımız olan bu halı sahalarımızı gelin sizlerle inceleyelim.
Sahalarımızı, halı saha suni çim Reform fabrikalarından özenle gerçekleştirmekteyiz. Suni çimlerimizi son teknoloji üretim teknikleri ile üretmekle beraber Avrupadan teminli yüksek kaliteli ipliklerle imal etmekteyiz. Halı saha yapımı aşamasında standart modeller 40mm, 50mm, 55mm ve 60mm olarak üretilmektedir. Pek çok üretici de 55mm suni çim kullanmaktadır. Monofilament ve fibrile modellerimiz tek ve çift şekilde kullanıma sunulmaktadır.
Halı sahaların maliyetlerine gelecek olursak. Öncelikle halı sahaların ölçüleri belirlemektedir maliyetleri, ticari halı sahalarda en küçük 20m x 40m olarak yapılmaktadır. Genelde ideal ölçü olarak görülen diğer bir ölçü de 50m x 30m olarak görülmekte. Türkiye de ise en yaygın olarak kullanılan ölçü 50m x 30m olarak tercih edilmektedir.
Halı saha maliyetleri etkileyen diğer faktörleri de şöyle sıralayabiliriz;
- Halı saha maliyetlerini kullanılan çim halı modeli de belirlemektedir. Sentetik çim halılar da uygulanan fibrile, monofilamente, hav boyu, sıklığı, omurgalı olması gibi faktörler fiyatı etkilemektedir.
- Halı sahalarda kullanılan aydınlatmalar da önemli bir unsurdur. Halı sahalarda kullanılan aydınlatmalarda genel olarak LED kullanımı uygun görünmektedir, ancak bu durum maliyeti arttırmasıyla beraber ömrünün de kısa olma olasılığı ayrı bir dezavantajdır. Bu dezavantajları ortadan kaldırmak için 100W LED projektörler yeterli ve rahat kullanım sunmaktadır.
- Suni çimler için kullanılan granül de saha maliyetini arttıran başka bir etkendir. Genel olarak siyah SBR granül kullanılmaktadır. Bunların dışında yüksek kalite gri granül veya yeşil granülde farklı seçenekler arasındadır, fakat bu kullanımlar maliyei biraz daha arttırmaktadır.
Halı sahalardaki genel görünümler de şu şekildedir;
- Aydınlatma
- File-Ağ
- Pvp tel örgü
- Demir direkler
- Beton hatıl
Suni çimleri detaylı şekilde incelersek aşağıdaki maddelerde bulunmakta;
- Toprak zemin
- Kalın çakıl
- İnce çakıl
- Keçe
- Taban bezi
- Kum
- Granül
- Sentetik çim
Halı Saha Yapımı Teknikleri
Açık halı saha için yapılması gereken alt yapı işlemleri
- Hafriyat: Yapılacak olan halı saha için zemin hafriyat alınarak sıfır kod ile tanımlanan hale getirilir. Yapılan işlemin ardından saha etrafı için çevre hatıl kalıbı için temel hazırlanır.
- Çevre Hatıl Betonu: Bu işlemde saha etrafı belirli ölçülerle bağlanır, bağlama işleminin ardından demir çubuklar kullanılarak hatıl yapılır. Bu demirlerin 8 ve 12 Q luk demirler olması gerekmektedir.
- Sahaya temas halinde olan suların dışarıya aktarılması için demir hasır atılmasının ardından aralıklarla 30 cm derinliğinde olan drenaj boruları yerleştirilir. Bu işlemde dikkat edilmesi gereken önemli unsur da boruların dışa eğimli olmasıdır.
- İşlemimize çevre hatıl ile devam ederek, hatıl içerisine teraziye alarak belirli aralıklarla 3’lük ankraj boruları yerleştirilmektedir.
- Yapmış olunan işlerin ardından Çevre kalıplara BS 20 Hazır beton dökülmektedir.
- Çevre betonunu müteakip saha zemine mıcır dolgu yapılmaktadır.
Halı saha için çevre demir ve tel örgü işleri
- Çevre hatıl için yapılan yerleştirilen ankraj borularına dikey boruları kaynak yapılmaktadır. Dikey borulara üst, orta ve yatay borular kaynak yapılacaktır.
- Sıradaki işlemde her dört köşede yatay borulara diyagonal takviye yapılacaktır. Sahanın dört kenarındaki dikey boralara uygun aralıklarla dikey takviye boruları montaj yapılacaktır.
- Sha konstrüksiyonun muhkemleştirmek için uzun kenarlar ve kale arkalarına “X” şeklinde çapraz borular kaynak yapılacaktır.
- Sahaya giriş ve çıkışlar için 1 adet menteşeli kapı yapılması gerekmektedir.
- Saha içerisine 2 adet kale direği yapılacakttır.
- TÜm demir işlemleri yapılmasının ardından 1 kat astar olmak üzere 2 kat yağlı boya istenilen renk olmak üzere kulanımaktadır.
- Saha etrafı için de 5X5 cm göz aralığı olan 3.6 mm ett kalınlınlığında, daldırma galvanizli ve PVC kaplı tel örgü ile kaplanmaktadır.
- Gerdirerek yapılan tel örgülerin ardından, çelik halat gerdirilmektedir. Gerdirilmiş olan olan halatlar klemensler yardımı ile bağlanmaktadır.
- Saha yanları 12X12 cm göz aralığında polyamid iplikten yapılmış file ile kaplanacaktır.
- Saha üzeri ise 15X15 cm göz aralığında polyamid iplikten yapılmış file yardımı ile kaplanmaktadır.
- Kaleler için, 12X12 cm aralığında 4 mm polyamid iplikten yapılmış file yardımın ile kaplanmaktadır.
- Temin edilmiş olunan projektör direklerine 400 W Metal Halide projektörler monte edilecektir.
- Panoya kadar elektrik tesisatı döşenerek Projektörlerin çalışması ile teslim edilmektedir.
Halı Saha Ölçüleri
- 18m x 36m = 648 m² (çok amaçlı)
- 20m x 40m = 800 m²
- 25m x 45m = 1125 m²
- 27m x 47m = 1269 m²
- 30m x 50m = 1500 m²
- 32m x 52m = 1664 m²
İdeal ve kullanışlı olan saha ölçüleri 30m x 50m olarak kabul edilmektedir.
Severek ve emek harcayarak yapmış olduğumuz, aynı zamanda sizlere vermiş olduğumuz bu hizmet hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
//www.integralspor.com.tr/acik-hali-saha-yapimi/