Türkiye’de halı sahaların sayısı gün geçtikçe artıyor ve kalitesi her geçen gün artıyor. Halı Saha yapımı en cazip mesleklerin arasına girerek Türkiye genelinde 12 bini, yıllık Pazar hacmi de milyonları buluyor.
Haftada 7 gün, 20 saat hizmet vererek halı saha tutkunlarının hizmetindedir. Halı saha tutkunları artık o kadar tutkun ki olmazsa olmazlarından birisi haline gelmiş durumdadır. Halı sahalar artık sadece boş arazilere değil siteler içerisine, otoparklara ve plazalara dahi yapılıyor.
Türkiye futbol tutkusu öyle ki, 2 bini İstanbul’da olmak üzere 12 bin civarında halı saha işletmeciliği bulunuyor. Türkiye futbol tutkusu, halı saha işletmeciliğini en cazip mesleklerden biri konumuna getirdi. Türkiye’de halı saha ilk kez 1988 yılında açıldı. Halı sahalar 1992 yılında yaygınlaşmaya başladı. Başka işlerle uğraşanlar dahi halı saha işletmeciliği işine başladı.
Sahaların %80’lik bir kısmını açık halı sahalar oluşturuyor. Açık halı sahaların kiraları, kapalı halı sahaların kiralarından daha ucuzdur. Ancak kışın soğuk ve yağışlar, yazın güneş nedeniyle kapalı halı sahalar her zaman daha çok tercih ediliyor. Bu yüzden açık sahaların kapalıya dönüşmesine sebep oldu. Açık sahaların 8 bini kapalıya dönüştürmeyi planlıyor.
Yapay çim sahaların popüler olduğu ve 10 yıl öncesine kadar halının içine kum dökerek oluşturulan bu sahalar artık, suni çim kullanılıyor. FIFA’nın desteklediği suni çimler elyaf polyerhylene malzemeden üretiliyor. Ayrıca kum yerine granüller katılıyor. Halı saha alanındaki bu gelişmeler artık halı sahada bulunanların daha koşmalarını ve daha az yaralanmalarını sağlıyor.
Halı saha yapımının maliyetini en çok etkileyen faktör çimin kalınlığıdır. Saha yapımında tercih edilen en fazla kalınlık 55 mm’dir. Suni çim kalınlığı ne kadar kalın olursa aşınmaya dayanma gücü o kadar artıyor
Saha yapımında kullanılan suni çim kalınlığı ne kadar kalın olsa da granüllerin yaptığı aşınma sebebiyle çimler 7 yılda bir yenilenmesi gerekmektedir.
Halı saha pazarında saatlik kira ücretleri şehir, semt ve sahaya göre 20 TL ile 200 TL arasında değişiyor. Diyarbakır, Denizli gibi şehirlerde genelde 1000 metrekarelik sahalar tercih edilirken, İstanbul, Samsun, İzmir, Ankara gibi şehirlerde genelde 1500 metrekarelik sahalar tercih ediliyor.
Halı saha oyuncularının saatlik ücretlerini nakit ödemesinden dolayı pazar daha canlı ve daha cazip bir yer haline geliyor. Halı saha oyuncularını genelde genç kesimin alanı olarak düşünseler de aslında büyük bir çoğunluğunu 25-45 yaş arasındaki erkekler oluşturuyor. Türkiye Futbol Federasyonu, halı sahaları konumunu ve durumunu denetleyerek yıldızlandırıyor böylece bir sınıflandırma yapılıyor.
Sizlerde daha çok Halı Saha hakkında bilgi edinmek istiyorsanız sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.
//www.integralspor.com.tr/acik-hali-saha-yapimi/