Basketbol sahası yapmak tamamen uzmanlık gerektiren bir iştir, bu nedenle büyük bir titizlikle yapılması gerekmektedir. Açık basketbol sahalarında zemini hazırlanırken meyil verilmelidir bunun sebebi; suların giderlerden kolay atılarak sahanın kuru kalmasıdır. Yağmur suları zeminde biriktiği zaman kesinlikle maç yapılmaz. Genelde profesyonel sahaların üstleri kapalı olmakta ve yağmur sularına maruz kalmamaktadır. Açık olan sahalara daha fazla yağış geldiği için suların gitmesi için mutlaka meyil verilmelidir. Islak zeminlerde oyuncular düşüp kayarak sakatlanabilmektedirler. Basketbol sahasında bulunan çizgilerinde kurallara göre, usulüne uygun olarak çizilmesi gerekmektedir. Çizgiler doğru çizilmemişse, doğru bir müsabakadan söz ediyor olamayız.
Basketbol sahasının yapımına başlanmadan önce mutlaka bir şartnameye göre planlanması gerekmektedir. Profesyonel olmayan açık basketbol sahası ölçüleri genelde sahanın durumuna göre yapılmaktadır. Bir basketbol sahası yapmak için sırasıyla neler yapılmalıdır, dilerseniz yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Basketbol Sahası Alt Yapı Çalışmaları Sırasıyla Nasıl Olmalıdır?
Basketbol sahası yapılacak zeminin sıfır koduna getirilmesi ve aplikasyon çalışmasının yapılması önem arz etmektedir. Hafriyat çalışması bittikten sonra zemin sıfıra indirilerek tesviye edilmelidir. Hafriyat çalışmaları yapıldıktan sonra çevre hatıl içine, 25-30 cm arası derinliklerin kazılması gerekir. Kazı yapılan alanlara belli yükseklikte iki yüzeyli kalıplar bağlanmalı ve kalıp içlerine demirler yerleştirilmelidir. Yerleştirilen demirler donatıya etriyelerle bağlanmalıdır. Etriyeler bağlandıktan sonra çevreyi oluşturacak direklerin geleceği alanlara ankraj boruları kalıp içlerine kadar sabitlenmelidir. Çevre kalıplarına beton dökülerek betonarme hatıllar oluşturulmalıdır.
Zemine yapılacak kaplama türüne göre alt yapı çalışmaları farklı biçimlerde yapılabilmektedir. Beton zeminin üst kısmına tartan ve çim halı uygulanacaksa; beton hatılı çevreleyen sahanın içine kırmataş serilerek tesviye yapılmalıdır. Tesviye yapıla kırmataş üstüne eğim verilerek hasır çelik donatının üstüne beton dökülüp tesviye edilmelidir.
Asfalt zemin üzerine akrilik zemin, çim halı ve tartan zemin uygulaması yapılacaksa alt yapı işlemlerinin daha farklı olması gerekir. Beton hatılı çevreleyen sahaya stabilize ya da plentmix dolgu yapılarak, titreşimli silindirle sıkıştırılmalıdır. Sıkıştırılan zeminin üst kısmına eğim verilerek asfalt dökülür ve üzerinden silindir geçirilir.
Betonun üst kısmına asfalt zemin olacaksa akrilik, çim, halı ve tartan zemin uygulamalarında alt yapı çalışması nasıl olmalıdır? Beton hatılın çevrelediği sahanın içine kırma taş serilmeli ve yeri tesviye yapılmalıdır. Aynı şekilde kırma taş üzerinde eğim verilerek çelik donatı üzerine beton dökülmeli ve tesviye işlemi yapılmalıdır. Beton zeminin üstüne son kat yüzey asfaltı serilmeli ve üzerinden silindir geçirilmelidir.
Basketbol sahasının alt yapısı bittikten sonra, çevirme işlemlerine geçebilirsiniz. Basketbol sahası alt yapısı ne kadar doğru ve kaliteli yapılırsa, sahanın ömrü o kadar uzun olur. Basketbol sahasının zemini ne kadar düzgün olursa, oyuncular o kadar rahat ederler. Sizde basketbol sahası veya zemini yaptırmak istiyorsanız, bizimle iletişime geçebilirsiniz. Yazılarımızın devamı için tıklayın »