Spor yapmanın yaşı, cinsiyeti, dili ve dini kesinlikle olamaz, spor evrenseldir. Birbirinden farklı spor dalları mevcuttur hadi gelin size biraz golf sporundan bahsedeyim. Golf dinlendirirken, eğlendiren ve mutlu olmanızı sağlayan bir spor dalıdır. İlk çıktığında golf geniş kitlelere yaygın olan bir spor dalı değildi, fakat golf sahası sayısı arttıkça, çok fazla kişiye ulaşmayı başardı. Golfün basit biçimde tanımını yapacak olursak; sert metal topu başlangıç noktasına bırakarak sopayla vurup deliğe sokmak amaçlı olan, çimin üzerinde oynanan bir spordur.
Golfün Geçmişine Yolculuk!
Golf sporunun geçmişi çok öncelere dayanmaktadır. Golfün nerede ve nasıl başladığına dair farklı görüş açıları mevcuttur. İlk görüşe göre; 1368 yıllarında Çin Ming tahta sopa ile topa vurularak oynanan ‘’chuiwan’’ golfün ilk başlangıcı olarak kabul edilmektedir. İkinci görüşe göre golf; orta çağda Avrupa’ya ticaret için gelenler tarafından yayılmıştır. Üçünçü görüşe göre; Romalılar tarafından Sezar döneminde oynandığıdır. Dördüncü görüşe göre ise; Hollanda’da golfe benzer bir sporun oynandığıdır. Son rivayete göre ise; golfün ilk İskoçya tarafından oynanması ve buradan dünyaya yayılmasıdır. İlk başladığında amatörce oynanan golf ekipman, saha ve sporcularıyla profesyonelleşmiştir.
Avrupa Golf Federasyonunun incelemeleri neticesinde, en fazla golf sahası ve oyuncu sayısı olan ülke İngiltere’dir. İngiltere’de 1815 saha 651.000 lisanslı oyuncu mevcuttur. İngiltere’yi sırasıyla; Almanya, Fransa, İskoçya, İsveç, İspanya, İrlanda ve İtalya gibi ülkeler izlemektedir.
Dünya genelinde birçok farklı branşta spor dalının standardı mevcuttur, fakat golf sahaları birbirine benzememektedir. Golf sahaları standartlarına göre bir saha 18 parkurdan oluşur. Golf sahaları, bulunulan bölgenin coğrafi koşullarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Sporcuların amacı parkuru en az vuruşla sayı alarak bitirmeleridir. Golf sporunda oyunun başlangıç noktasına ‘’Tee’’ denmektedir. Bitiş mesafesine olan uzaklıklar farklı renklerle ifade edilmektedir. Topun istenilen hedef deliğine sokulmasına ise tabir olarak ‘’Green’’ denmektedir. Tee ve Green arasında kalan yola ‘’Fairway’’ denmektedir.
Golf Sahalarının Zeminleri Nasıl Olmalıdır?
Golf sahaları büyük alanlara yapılırlar, bu nedenle bakımları çok fazla emek gerektirir. Golf sahalarının yapımında dikilen çimler, bölgenin iklim koşulları ve yapısı göz önünde bulundurularak seçilmesi gerekir. Seçilecek çimin türü ve cinsi önem arz etmektedir. Doğal çimler her bölgede iklim koşullarında dolayı yetişmeyebilir. Yetişse de istenilen verim alınamayabilir bu nedenler solup sararma ihtimali de olabilir. Doğal çimlerin bakımı pahalı ve meşakkatlidir ve golf sahalarında suni çimler kullanılabilmektedir. Suni çimlerin bakım ihtiyaçları yoktur, rengi solmaz, sulanmaya ve gübrelenmeye kesinlikle ihtiyaç duymaz. Doğal çimlerin biçilmeye de ihtiyacı var, üstelik golf topuna sopayla vurulduğunda çimler zarar görebilmektedir. Aşınmaya karşı dayanıklı olan suni çimler istenilen alana rahatlıkla kaplanır, üstelik ek yeri de belli olmaz. Malum su canlıların yaşaması için çok önemli, çevreyi koruma açısından su tüketimini azaltmak gerekiyor. Suni çim seçimi yapacaksanız, kaliteli üretim yapan firmaları bulmalısınız.