Bahçe Nasıl Düzenlenir? Neler Yapılması Gerekir?
Bahçenizi yenileyecek ve ya sıfırdan yapacaksanız, peyzaj firmalarına verebileceğiniz bir bütçe de yoksa, o halde iş başa düştü demektir. Kendinizde gayet şık biçimde bahçenizi düzenleyerek, ortaya güzel şeyler çıkarabilirsiniz. Güzel çiçekler, çitler, hamak, salıncak, saksılar, dekoratif ürünler ve daha fazlası… Hadi gelin bahçenizi nasıl düzenleyebilirsiniz birlikte bakalım…
Bahçenizi Nasıl Tasarlayabilirsiniz?
Öncelikle bahçenizi birden düzenlemeye başlamamalı, planını çıkararak hareket etmelisiniz. Bahçenizin krokisini çizerek, neyi nerede yapacağınıza karar vermiş olmalısınız. Bahçenizi kağıt üzerine çizip yüksekten baktığınızda, istediğiniz düzenlemeleri daha kolay yapmış olursunuz. Düzenleme yapmadan önce bahçenizde ağaçlar ve eski duvarla olabilir, düzenlemeyi mevcut kaldıracağınız ve ya kaldırmayacağınız şeyler üzerine yoğunlaştırırsanız, başarılı olursunuz.
Kroki üzerinde neleri gizlemek istiyorsunuz,
- nerelerde sorun mevcut,
- yapmak istedikleriniz neler,
bunları detaylı olarak yazmalısınız. Kroki işlemlerinden sonra ne yapmaya karar verdiyseniz, şimdi işe başlayabilirsiniz.
Peyzaj Yaparken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?
Bahçe peyzajınızı düzenlerken dikkat etmeniz gereken en önemli durum gürültünün yok edilmesi, mahremiyetin sağlanması ve kötü görüntülerin ortadan kaldırılmasıdır. Ses çıkan bölgeleri yapay ve gerçek bitkilerle kapatarak sesi azaltabilirsiniz. Bahçelerde gürültüyü kesmek için ağaç ve benzeri bitkiler dikilir. Sadece gerçek bitkiler değil, suni çimçitler ve ya yaprak çimçitler döşenerek ses kesilir. Bu tarz ürünler bakıma gerek duymadığı için, zaman ve paradan tasarruf sağlarsınız. Canlı bitki dikecekseniz, yaz ve kış yaşayabilecek ve zarar görmeyen bitkiler kullanılmalıdır.
Bahçenizi dışardan kapatmak için, iç kısma ağaç ve kapatan çeşitli bitkiler dikilmektedir. Fakat çimçitlerle bahçenizi çok güzel kapatabilirsiniz. Çimçitler bahçenizi yaz-kış yeşil gösterirler, içerden ve dışarıdan bir şey görünmediği için, mahremiyetiniz korunur. Bahçenizin dışında bir duvar varsa çimçitler duvar üzerine yapılır, duvar yoksa çimçitler tabandan istediğiniz yüksekliğe kadar yapılır. Bakıma ihtiyaç duymayan, en güzel renk olan yeşili yansıtan ve dekoratif görünen çimçitler, bahçenize uygulanabilir.
Bahçeler düzenlenirken, güneşten korunmak için gölge bölümleri oluşturmalısınız. Yazın sıcak günlerinde kim gölgeye geçip serinlemek istemez ki? Bahçenizin en önemli alanlardan birisi de gölge alanlarıdır. Ailenizin başına güneş geçmemesi için belirli alanlara ağaç dikmeli ve ya çardak yapmalısınız. Özellikle ağaç dikecekseniz, gölgesi fazla olan ağaçları tercih etmelisiniz.
Bahçenizi planlarken, çim dikeceğiniz alanları da belirlemeniz gerekmektedir. Çimlerin zarar görmemesi için yürüme yolları yapmalısınız. Dilerseniz bahçenizde suni çim kullanarak bakıma gerek duymadan, bahçenizin yeşil kalmasını sağlayabilirsiniz.
Bahçenizde süs havuzu olacaksa içine dekoratif ürünler ve ya çakıl taşları ekleyebilirsiniz. Havuz başında oturacaksanız, bu alanları da gölgelendirmeniz gerekiyor. Bahçenize güzel çiçekler ve saksılar alarak renklendirebilirsiniz. Bahçelerde kullanılan özel biblolarla bahçenizi donattığınızda, çok güzel bir görüntü elde edeceksiniz.
Sizde bahçenizi düzenlemek ve yeni bir bahçe yaptırmak istiyorsanız, çimçit ve ya suni çim kullanabilirsiniz. Bahçeniz şehirler içinde dinlenme alanlarıdır. Dışarıdan hizmet almak istiyorsanız alanında uzman, işini zamanında yapan firmaları tercih etmelisiniz.