Basketbol elle oynanan ve topu potaya atmakla sayı alınması hedeflenen bir spor dalıdır. Dünyada en çok tercih edilen spor dallarından biri olan Basketbol, sağlık açısından çok önemlidir. Özellikle gelişme yaşında olan çocukların boylarının uzamasında büyük etken olmaktadır. Günümüzde birçok okulda da basketbol sahaları yapımı önem kazanmaktadır.
Spor sahaları sporcu sağlığına ve performansına yönelik olmalıdır. Oynanan zemin esnek olmalı ve sporcular düştüğünde sakatlanma riski minimuma indirilmelidir. İstenilen kalitede zemin için mekanik stabilize şartları sağlanmalıdır. Basketbol sahası alt yapısı çalışmaları tamamlandıktan sonra yapılması gereken işlemleri birlikte öğrenmeye çalışalım.
Basketbol Sahasının Demir Aksamlarının Tamamlanması
Alt yapı işlemlerinden sonra beton hatıla ankre edilmiş olan borulara, 4 metre yüksekliğinde borular kaynatılmalıdır. Yapılan dikmelere; alt, üst ve orta olarak 3 sıra yatay borular kaynatılmalıdır. Köşeleri kısa ve uzun kenarlı olan bölgelere, borular kaynakla bağlanmalıdır. Duvarların düşey doğrultudaki çatlamalarını önlemek için 70 cm genişliğinde ve 50 cm derinliğinde çevre hatıl betonu kullanılmalıdır.
Aydınlatma yerleştirilecek alanlar sahanın uzun kenarları olarak belirlenmeli ve ilgili bölgeye 4 adet, 5 metre yüksekliğinde borular merdivenli biçimde kaynakla bağlanmalıdır. Sahanın istenilen yerine bir adet menteşeli kapının yapılması gerekmektedir. Demir aksamlarının montaj işlemleri bittikten sonra, boyanın rengine uygun sentetik reçineli özel metal antipas ile boyanmalıdır.
Basketbol Sahasının Tel Örgüsünün Çekilme İşlemi
Sahanın çevresi yeşil renkte 40×40 mm göz aralığının olduğu, daldırma yöntemiyle üzeri PVC kaplanmış olan, helezon tel örgüyle kaplanmalı. Tel örgü gerdirilerek tüm bağlantıları yapıldıktan sonra, tel örgülerin çevrelerine çelik halatlar gerdirilerek, klemenslerle monte edilir.
Basketbol Sahasının Aydınlatma İşlemlerinin Yapılması
İleride ışıkların bozulma ihtimaline karşı projektörlerin koyulacağı direkler merdivenli olarak üretilmelidir. Projektörlerin koyulacağı adetler sahanın büyüklüğüne göre değişebilmektedir. 400 W olarak kullanılan projektörler, metal zemin üzerine monte edilmelidir. Ve genellikle son katlara yerleştirilir.
Elektrik bağlantıları standartlara uygun olarak yapılmalı ve kauçuk izoleli kablo ile tamamlanmalıdır. Panoya gelecek biçimde elektrik tesisatı döşenerek, projektörler çalışır vaziyette teslim edilmelidir.
Basketbol Potasının ve Aksesuarların Yapılması
Mapaları önceden yerleştirilmiş olan zemin kısımlarına usulüne uygun olarak potalar dikilmelidir. Basketbol potaları dikildikten sonra file ağları takılmalıdır.
Son olarak ise basketbol zemininin kaplama işlemlerine geçilmesi gerekmektedir. Basketbol saha zemini kaplama türüne göre önceden belirlenmeli ve çalışmaları da ona göre yapılmalıdır. Basketbol sahalarında genelde tartan zemin veya akrilik zemin kullanılmaktadır.
Bir basketbol sahasının olmazsa olmaz en önemli özelliği, topun zıplaması ve sporcuların düştüğünde sakatlanıp yaralanmamasıdır. Tartan zemin kaplama esnek bir malzemedir ve darbe emici özelliğe sahiptir. Sudan asla etkilenmez dayanıklıdır ve üzerinde basketbol topu daha rahat zıplamaktadır.
Zemin işlemleri tamamlandıktan sonra sıra basketbol çizgilerinin yapılmasına gelir. Basketbol çizgileri teknik olarak istenen çizimlere göre yapılmaktadır.
Basketbol sahası tamamlandıktan sonra çizgiler çizilmelidir. Çizilen çizgilerin daha kaliteli, uzun ömürlü ve silinmez özellikte olmasına dikkat edilmelidir. Çizgilere uygun tenis kortu file direği alanı yapılmalıdır.
Basketbol sahaları açık ve kapalı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kapalı sahaların zeminleri genelde parke yapılmaktadır. Günümüzde de açık basketbol sahası asfalt zemin yerine akrilik kaplama veya tartan zeminlerle yapılıyor.
Siz de basketbol sahası veya zeminini yaptırmak istiyorsanız, bizimle iletişime geçebilirsiniz. Profesyonel ekibimiz ve teknik bilgimizle size hizmet vermeye hazırız.