Spor tesisleri çoğalır ve gelişirse spor yapmak isteyen insan sayısı da o denli artacaktır. Spor sadece profesyoneller tarafından mı yapılır? Tabi ki hayır, toplumun her kesimi tarafından yapılmaktadır. Profesyonel kulüpler tabi ki sporu en iyi tesislerde ve ekipmanlarla yapacaklardır, ama halkın da spor yapmaya ihtiyacı vardır. Halk kesiminden her yaşta ve cinsiyette insan, spordan yararlanmalıdırlar. Spor hizmetleri yerel yönetimler eliyle, halka daha kolay ve hızlı ulaşmaktadır. Zaten belediyelerin görevleri arasında yeşillendirme ve spor tesisleri kurmak da vardır.
Sporun gelişme göstermesiyle birlikte halkın yeterince yararlanması için belediyeler, bu duruma ön ayak olmaya başlamıştır. Belediyeler tarafından spor halka ulaştırılırsa; kültürel, coğrafi ve sosyo-ekonomik farklılıklar ortadan kalkarak, halk daha fazla bütünleşecektir. Sporun faydaları küçük yaşta çocuklara ne kadar fazla anlatılırsa, gelecek nesil o kadar fazla sağlıklı olmaktadır. Beden yapısı sağlam olursa tüm organlar doğru biçimde çalıştırılır. Gençlerin belediyelerden en fazla talep ettikleri şey spor tesisleridir. Gençliği kötü alışkanlıklardan kurtaracak en önemli etken spordur.
İnsanlar spora ilgi duyar ve onları buna teşvik edecek bir şeylerin olmasını beklerler. Yakın çevresinde spor tesisi olmayan ve ulaşmakta güçlük çeken insanlar spora neden ilgi duysunlar ki? İnsanlar spora her zaman ilgi duyarlar sadece bir teşvik edici gereklidir. Alkol, sigara, uyuşturucu ve buna benzer zararlı maddelerden uzak durmanın yolu spordan geçer. Kötü alışkanlıklarla mücadele etmek isteyen devletler, halkı özellikle spora teşvik etmelidirler.
Spor; din, dil, ırk meslek ve etnik köken gözetmeksizin tüm toplumu bir araya getirebilir. Özellikle ülke ve kulüp maçları olduğunda inanç ve yaşayış tarzı olan çok fazla insan bir araya gelerek aynı duyguyu beraber paylaşır, birlikte gülüp birlikte üzülebilirler. Biz buna sporun bütünleştirici gücü diyebiliriz. Spor sadece yapmasıyla değil, izleme anlamında da çok zevklidir. Spor aynı ülkede yaşayan insanları değil, çeşitli ülkelerden sporcuları da birbirleriyle kaynaştırmaktadır.
Uluslararası spor müsabakalarında her geçen yıl bir önceki yıla göre artış göstermektedir. Standartları dünya genelinde olan spor müsabakaları, toplumun tüm kesimleri tarafından ilgiyle takip edilmektedir. Spor toplumları bütünleştirici bir güce sahip olduğu için ve sağlığı koruduğu için çok önemlidir.
Belediyeler Hangi Tarz Spor Tesisleri Kurmalıdır?
Çevrenizi bir düşünün evden dışarıya çıktığınızda size en yakın spor tesisi hangisidir? Toplum tarafından en fazla istenen ve genelde kabul görmüş spor tesisleri kurulursa, insanlar spor tesislerine daha fazla rağbet gösterebilmektedir. Peki hangi tarz spor tesisleri kurulabilmektedir? Basketbol sahaları, voleybol sahaları, hentbol sahaları, tenis sahaları, halı sahalar, stadyumlar, çok amaçlı spor sahaları, koşu pistleri, bisiklet yolları, park spor aletleri, genelde en fazla kurulan tesisler arasındadır. Bölgenin yapısı ve iklim koşullarına göre spor tesisleri kapalı veya açık olabilmektedir. Belediyeler yıllık bütçelerinden bir bölümünü tesis kurmaya aktarabilmektedir.
Belediyeler spor tesisi kurabilmekte ve bu toplum için gerçekten çok önemlidir. Fakat önemli olan, kaliteli ve toplumun kabullenip rahatlıkla spor yapabileceği tesisler kurmaktır.