Etrafınız yeşil göründüğünde, ağaçlar ve çiçeklerle donatıldığın da ne kadar mutlu olursunuz değil mi? Doğanın en güzel rengi olan yeşile bakarak ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Bahçeniz varsa dinlenme mekânları oluşturarak bedeninizi de dinlendirip, temiz hava alabilirsiniz. Sakinlik, sessizlik, doğa, ağaçlar ne kadar güzel şeyler değil mi? Doğaya çıktığınızda kırların ve çimenlerin üzerinde yalın ayak yürümek bütün elektriğinizi alır ve zinde kalmanızı sağlar. Çimlerin ve çiçeklerin kokusu sizi başka dünyalara götürmüyor mu? Psikolojik çalışmalar neticesinde gerçek bir doğaya bakıp aynı renkleri gören kişilerle, sunisine bakan kişiler aynı oranda etkilenmektedir Evinizde bir doğa tablosunun olması bile sizi sanki oranın içindeymişsiniz hissi verecektir.
Doğal Çimler Nasıl Sulanmalıdır?
Bir çimin yemyeşil ve sağlıklı olmasını istiyorsanız, düzenli olarak sulamalısınız. Çim sulamak yorucu ve çok fazla maliyetli bir iştir. Bahçenin her tarafına tüm çimleri sulayabilecek bir sistem ve ya her alana uzanabilen bir hortum bulundurmalısınız. Sistemini bilirseniz çim sulamayı daha kolay hale getirebilirsiniz. Çim bakımları doğru yöntemlerle yapılırsa, maliyeti ve zamanı bir miktar kısaltabilirsiniz. Sizler çimi suladığınızı sanıyor olabilirsiniz ama sadece ıslatıyor olabilir misiniz? Su toprağın altına gitmedikten sonra, çim kökleri su almaz. Çimlerin yeşil kalması ve büyümesi için köklerinin suya kavuşması çok önemlidir. Çimleri doğru sulamadığınızda, su köklere kavuşmadığında, çimlerinizin rengi değişip zamanlar solabilmektedir. Otomatik sulama sistemleri olursa, tek noktadan tüm çimlerinizi sulamış olursunuz.
Çimleri doğru ve zamanda sulamanız gerekir. Sulama yapmak istiyorsanız güneş ışınlarının fazla olmadığı zamanları tercih etmelisiniz. Sulama sabah erken vakitlerde ve akşamları yapılmalıdır. Bu zamanlarda güneş ışınları çok yakıcı olmazlar. Güneşin tepede olduğu ve ışınlarının etkili olduğu zamanlarda sulama yaparsanız, çimlerin üzerinde su kabarcıkları oluşur, kabarcıklar güneş ışınlarıyla temas ettiğinde ise çimlere zarar verir. Çimlerin sulanması için akşam saatleri çok idealdir. Akşam vakitleri serin olacağı için suda buharlaşma olmaz.
Toprak ağırsa topraklar fazla sulanmamalıdır. Ağır topraklar kuru oldukları için köklere fazla su gitmez. Yumuşak topraklarda su köklere daha fazla gitmektedir. Bu sebepten dolayı gevşek topraklar daha fazla sulanabilmektedir. Bir çubuğu toprağa batırarak toprağın nereye kadar ıslandığını görebilirsiniz. İyi bir çim sulamasında, su toprağın 10 cm altına inmelidir. Çimler çok fazla güneş alan bir bölgede yetişiyorsa daha sık sulanmalıdır, aksi takdirde çimler solup kuruyabilir. Buharlaşma oluştuğu zaman su kaybı en az seviyeye indirilebilir. Bol yağış alan daha fazla nemli olan yerlerde, sulama işlemi duruma göre günde bir defa yapılabilir. Çimin susuz kalması çime zarar verdiği gibi fazla sulanması da aynı derecede zarar verir. Kış mevsiminde dinlenmeye geçen çimler, eğer kuraklık varsa yine de sulanmalıdır.
Suni çim bakıma ihtiyaç duymaz, daha uzun ömürlüdür. Üzerinde dilediğiniz gibi koşup eğlenebilirsiniz. Doğa olaylarından etkilenmez ve biçilmeye ihtiyaç duymaz. Son dönemlerde sahalar, stadyumlar ve bahçelerin yapımında suni çimler kullanılmaktadır. Tatile gidecekseniz çimler düşünmek zorundasınız, ama suni çimleri düşünmenize gerek yok.