Halı Saha Nerede Yapılmalıdır?
Halı saha yapılacak zeminin düz olması, dağlık ve engebeli bir arazide olmaması gerekir. İnsanların rahatlıkla ulaşabileceği, toplu ulaşım araçlarına yakın olan halı sahalar, daha fazla rağbet görür. Özellikle şehirleşmenin yakınında olan halı sahalarda, araçların park edebileceği yerle olmalıdır. Otoparkı olmayan ve sahaya gelenleri park konusunda mağdur eden halı sahalar, müşteri kaybına neden olur. Sahanın kurulacağı yer şehir dışında ve çok rüzgar alıyorsa, saha kapalı değilse, insanların büyük bir kısmı sahanıza gelmeyecektir. Büyük şehirlerde donanımlı olan halı sahalara rağbet gösterilmesi, tamamen hizmet ve kaliteyle alakalıdır. Halı sahaların nasıl kurulduğunu mutlaka merak etmişsinizdir. Halı saha işi nerede yapılmalı ve halı sahanın yapılacağı arsanın kiralanması mı, satılması mı gerekir?
Halı sahalar kentlerde, insan nüfusunun fazla olduğu yerlerde, özellikle okul yakınlarında açılırlarsa, daha fazla iş yaparlar. İyi konumda bulunan halı sahalara çok fazla talep olunca, birçok arsa sahipleri, halı saha kurmaya karar vermişlerdir. Halı saha yapımında arsanın yeri, sıfatı ve cinsi çok önemlidir.
Halı Saha Yapımında Arsanın Durumu
İmara açık olmayan arazilere, ne yazık ki halı saha kurulamıyor. İmar olmayan arazilerde belediyelerden geçici ruhsat alınabilirse, halı saha kurmak mümkündür. Belediyelerin imar müdürlüğüne gidilerek geçici izin alabilirsiniz. Bir arsanız mevcutsa ve %5 kadastro yolu varsa, 250 metrekare inşaat alanı yapılabiliyorsunuz. Halı saha yapmadan önce kuracağınız alanı kararlaştırıp, belediyeyle görüşmeniz gerekiyor. Halı sahayı kuracağınız yere bir harita mühendisi veya topograf ile gitmeniz ve sınır köşe kazıklarının çakılması gerekir. Bu sayede halı saha doğru konumlandırılır ve çevre hatıl duvarların birbirine dik olduğundan emin olunur. Ön çalışmaların yapılmasından sonra arsanın üzerinde nasıl bir kazı ve dolgu yapılacağı tespit edilir.
Halı Saha Ölçüleri Nasıldır?
Halı saha yatırımcının arsasına ve isteğine göre şekillenmektedir. Standart ölçüler olmamasına rağmen genel olarak kalıplaşmış ölçüler mevcuttur. Genelde karşılaşılan halı saha ölçüleri; 20×40=800 m2 – 25×40=1000m2 30×50=1500 metrekare halı sahalar, sıklıkla yapılmaktadır. Halı saha kurulumu tamamen arsanın büyüklüğüne ve bulunduğu konuma göre değişiklik gösterebilmektedir. Halı sahaların bulunduğu bölgeye ve ihtiyaca göre, farklı suni çim çeşitleri bulunmaktadır.
Halı Sahaların Maliyetleri Nasıl Hesaplanır
Seçilen halı sahanın tipine, ölçüsüne, çimin yapısına ve kullanılacak ürünlerin kalitesine göre halı sahaların maliyetleri değişmektedir. Fiyat vermemiz pek doğru olmaz, bir keşif neticesinde halı sahanın hangi fiyatlara yapılacağı araştırılmalıdır. Bir halı saha kurmanın maliyeti ilk etapta yüksekmiş gibi görünebilir, fakat gelir elde ettikten sonra kendisini kısa zaman içinde amorti edebilir. Müşteriye sunulacak kaliteli hizmet ve güler yüzlü davranış, müşteri sayısını arttıracaktır. Sizde halı saha kurmak istiyorsanız, öncelikle bulacağınız arsanın konumunu çok iyi belirlemelisiniz. Ne yapacağınız kafanızda netleştikten sonra, halı saha yapacak firmalardan teklif almaya başlayabilirsiniz.