Halı Saha Yapımı Hakkında Bilgi Sahibi Olun!
Halı saha imalatını anahtar teslim olarak yaptırmak daha mantıklıdır. Zemininden, tel örgüsüne, brandasından, kalesine ve tüm halı saha hazır olana kadar, her sürecin takip edilmesi gerekir. Halı saha yapımına başlandığı zaman, her şey hazır halde teslim edilecek şekilde iş yapılmalıdır. Halı saha arsanın konumuna ve ölçüsüne göre şekillendirilebilmektedir.
Halı saha yapımı alt yapı çalışmaları ile başlar; tel, çit, üst kaplama ağı, aydınlatma ve zemin kaplamasıyla devam eder. Halı sahanın çatı ağının yapılması önemli bir konudur. Topun dışarıya kaçmaması, her seferinde çevreye zarar vermemesi ve tehlikeli durumların önüne geçmek için, mutlaka ağın yapılması gerekir. Kapalı saha ölçüleri birbirinden farklı ölçülerde yapılabilmektedir. Fakat en çok yapılan saha ölçüleri genelde bellidir. Halı sahaları kapalı ve açık sahalar olmak üzere ikiye ayrılır. En küçük halı sahalar 20×40 ölçüsündedir, fakat istenilen ölçüye göre yapılmaktadır. Oyuncu sayısını 6’şarlı olarak düşünebilirsiniz, yani 12 oyuncu bu sahada oynayabilir.
Halı Saha Yapımı Alt Zeminle Başlar
Öncelikle sahanın yapılacağı alan üzerinde çukurlar ve yamukluklar varsa, bunlar genel olarak düzeltilmelidir. Genelde sahayı yaptıracak olan kişiden, alanın tesviyesi istenmektedir. Tesviye işlemi bittikten sonra toprak içinde kalacak biçimde sahanın etrafı, 50×30 çevre hatılı ile dönülmelidir. Çevre hatılına beton dökme işlemi yapılmadan, belirli aralıklarla ankraj boruları düzgün şekilde döşenmelidir. Hatıl beton işleminden sonra havuz içerisine mıcır doldurma işlemi yaparak, mıcırlar sıkıştırılmalıdır. Dökülen mıcırın amacı, üst dolgu yapmaktan ibarettir. Mıcır işleminden sonra silindirle üzerinden geçilerek, mıcırların tam anlamıyla sıkıştırılması gerekir.
Sentetik Çim ve Aydınlatma İşlemlerinin Yapılması
Hazırlanan dolgulu zeminin üst kısmı, sahanın tamamını kapatacak şekilde keçe ile kaplanır. Keçe kaplaması yapıldıktan sonra, çim halı kendine has özel yapıştırıcı ile düzgün biçimde zemine serilip yapıştırılmalıdır. Çim halı yapıştırma işlemi bittikten sonra; kuars kum, SBR lastik granül dökülür, sonra sahanın çizgileri çizilir. Özellikle oyuncularının gözünü almaması için, sahanın uzun kenar kısımlarına büyüklüğe göre aydınlatmalar yerleştirilmelidir. Projektörler daha önce dikilmiş olan aydınlatma direklerine monte edilmelidir. Elektrik işlemleri sahanın yakınına kurulacak pano üzerinden yapılmalıdır.
Çevre Tel Çit İşlemlerinin Yapılması
Daha önce alt yapı işlemlerinde hatıl betonun içinde olan ankrajlar içerisine, borular kaynak edilir. Montajı yapılan direkler alt-üst ve ortadan borularla, yatay olarak kaynaklanır. Hazırlanan konstrüksiyon; antipas ve sonrasında yağlı boyayla kapanmalıdır. Boya kuruma işleminden sonra tel örgü işlemine geçilir. Tel örgünün esnememesi için gergi teller çekilmelidir. Giriş kapısı da hazırlanan sahanın dışı, komple hazır hale gelmiştir.
Sahanın üst kısmı komple file çekilerek, topların dışarı kaçışı önlenmelidir. Üst kaplama ağı tel direklere bağlanmalı ve kaliteli iple yapılmalıdır. Saha içerisine standart ölçülerde 2 kale yapılarak, arka kısmı kale ağıyla kaplanmalıdır.
Halı saha yapımı hakkında detaylı bilgi ve fiyat teklifi almak için: integralspor.com.tr