Halı Sahalarda Suni Çim Halıların Bakımı ve Kullanımı
Futbolu kim sevmez ki? Halı sahalar futbol oynayabileceğiniz ve stres atabileceğiniz alanlardır. Halı saha işletmecileri suni çimlerin bakımlarını ne kadar fazla yaparsa, yıpranma ihtimali o kadar azalmış olur. Halı sahaya gelenlerin sayısını arttırmak için, sahanızın kaliteli olması önemlidir. Bakımı yapılmayan çimler hem çok kötü görünür, hem de kısa zamanda yıpranır. Halı saha zemini ilk kurulduğu ayda biçim alınır. İlk zamanlarda düzenli olarak sentetik çim fırçası ile bakım yapabilirsiniz. Sahanın garanti süresi bitse de kullanımı uzatabilmenizin tek yolu bakımlarının yapılmasına bağlıdır. Sahaların yıpranma sebeplerinin başında bakım yapılmaması gelmektedir. Suni çimleri aldığınız tarihten itibaren epey süre geçse de, bakımlar suni çimin ömrünü uzatır.
Ne Zaman ve Nasıl Bakım Yapılmalıdır?
Bakım yapılacak alanın sıklıkla kullanılmasına göre, bakım süreleri değişmektedir. Kullanımı normal olan alanlarda 3-4 hafta, kullanımı aşırı yoğun alanlarda bakım, 1-2 haftada yapılabilir. Peki bakımda neler yapılmalıdır? Öncelikle sahada cam, yaprak, metal, sakız ve taş gibi yabancı maddeler mevcutsa, bunların temizlenmesi gerekir.
Sahalar kullanılmaya başlandığı andan itibaren tozlanmaya başlarlar. Oluşan bu tozlar uzun süre temizlenmezse, çimin içine kadar işleyebilirler. Tozlanmanın önüne geçmek ve sahanın esnekliğini koruyabilmek için, düzenli şekilde fırça yardımıyla sahayı temizleyebilirsiniz. Yapı malzemeleri satan marketler ve ya nalburlardan sert plastik telli fırçayı rahatlıkla temin edebilirsiniz. Bu arada suni çimleri temizlemek için üretilen motorlar da bulunmaktadır. Özellikle alanı geniş sahalar için bu tarz makinaların kullanılması; yorulmadan kısa sürede temizliğin yapılmasını sağlar.
Suni çim üzerinde top oynanacaksa ve ya koşulacaksa, zemine uygun ayakkabıyla oynanmalıdır. Suni çime zarar verecek çivili kramponlar ve buna benzer ayakkabılarla, kesinlikle saha üzerinde koşulmamalıdır. Kadınların kullandığı sivri topuklu ayakkabılarla da saha üzerinde yürünmesi uygun değildir.
Saha üzerinde yapılan temizlikten sonra granülün bir kısmı da dışarı atılmaktadır. Saha temizlendikten sonra eksilen granülün yerine, yeteri miktarda granül eklenmelidir. Aksi durumda suni çimin kullanım ömrü düşerek, ürün garanti dışı kalabilir.
Saha temizliği yaparken kimyasal çözücüleri kullanmak suni çime zarar verebilir. Kimyasal çözücüler; gaz yağı, benzin, motorin, aşındırıcı ve asit karışımı ürünler, suni çim temizliğinde kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu tür ürünlerle özellikle lekeleri temizlemeye kalktığınızda, halı sahanın rengini bozma ihtimaliniz yüksektir. Saha üzerinde çim halıya zarar verecek kesici ve delici aletler kullanılmamalıdır. Çim halılar kenarlarından tutulup mevcut yerinden kesinlikle kaldırılmamalıdır.
Aşırı sıcak havalarda suni çim sahalarının tamamı sulanmalıdır. Özellikle gün batımından sonra en az bir kez sulanırsa sahadaki sürtünme azalır, daha kaygan bir zemin oluşur. Sulanan saha serinler ve kayarak yapılan temaslarda saha, daha yumuşak olduğu için vücudunuza zarar vermez.
Sahanın üzerinde meşale, havai fişek ve çakmak gibi yanıcı ve yakıcı maddeler kullanılmamalıdır. Çim halının sadece bir bölgesinin çok kullanılması önlenmeli, mümkünse bütün zemin eşit biçimde kullandırılmalıdır. Suni çim üzerinde iskele gibi ağırlık oluşturacak şeyler kurulmamalıdır.
Sizde suni çim kaplaması yaptırmak istiyorsanız alanında uzman, referansları güçlü firmaları tercih etmelisiniz.
Halı saha yatırımı yapmak istiyorsanız: integralspor.com.tr