Suni çim, pek çok alanda kullanılan ürünler arasında yer almaktadır. Yapay çim ve sahte çim olarak da ifade edilen suni çim modellerinin sahip olduğu çeşitli özellikler ve avantajlar yer almaktadır. İnsanlar her ne kadar suni çim, yapay çim ve sahte çim ifadesini farklı olarak anlasa da aslında bu üç kelime de aynı anlama gelmektedir. Gelin aynı anlama gelen suni çim, yapay çim ve sahte çim kavramları ile ilgili detaylı bir şekilde bilgi sahibi olabilmeniz için bir rehber hazırladık.
Suni çim halı, tufting ismi verilen makine ile dokunan bir halı türüdür. Sentetik özel yapım yeşil tonlarında iplikler ile dokunan suni çim modelleri iki şekilde incelenmektedir. Bunlar; fibrile ve monfilament şeklindedir. 5 mm’den 70 mm’ye kadar pek çok suni çim halının sunulduğu firmamızdan ya da başka bir firmadan suni çim halı alırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Suni çimlerin sağladığı pek çok avantaj vardır. Söz konusu avantajları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Sahte Çim Avantajları
Sahte çimlerin kalın veya uzun iplikli, doğal veya sentetik görünümlü, farklı tonlarda ve rulolar halinde satılan birçok çeşidi mevcuttur. Bu nedenle tam olarak ihtiyacınız olan boyutu satın almak çok kolay olacaktır. Şimdi gelin söz konusu detayları ve suni çimlerin avantajlarını hep birlikte inceleyelim.
– Bakımı çok kolaydır: Doğal çimin aksine, sentetik çimin biçilmesi ve sulanması gerekmez. Bu nedenle su tüketmezsiniz ve bakımı ile ilgili herhangi bir sorun yaşamazsınız. Tek yapmanız gereken, tozu temizlemek için süpürmek ve yalnızca kirli alanları yıkamaktır. Tıpkı normal bir halılarımızda da yaptığınız gibi.
– Zaman içinde çok iyi dayanır: Kaliteli bir suni çim, uygun şekilde muhafaza edilirse 25 yıl bile çok iyi dayanabilir. Bu süreden sonra yıpranırsa değiştirilmesi gerekecektir. Dolayısıyla uzun vadeli bir yatırımdır.
– Her zaman mükemmel görünür: Doğal çimin aksine, suni çim çok sıcak veya kuru ise kurumaz. Sentetik çim her zaman aynı yoğun yeşil renge, aynı doku ve ip yüksekliğine ve her zaman yeni, taze bir görünüme sahip olacaktır.
Sahte Çim Halı Türleri
Sahte çim halı genel özellikleri kullanım amaçlarına göre değişkenlik göstermektedir. Sportif ve dekoratif amaçlı kullanılan suni çim modellerinin türleri aşağıdaki gibidir.
Suni Çimlerin Dezavantajları
Sentetik çimin en önemli dezavantajı fiyattır. Kaliteli bir ürün, doğal bir çimden daha pahalıya mal olacaktır ve montajı, sabitleneceği yüzeyin mükemmel bir şekilde tesviye edilmesi için bahçede oldukça büyük bir çalışma gerektirecektir. Ancak zamanla ilk yatırım karşılığını alacaktır. Çünkü çimleri biçmek ve sulamak için sürekli olarak para harcamanıza gerek kalmayacaktır.
Suni çim, çimde olduğu gibi doğal olarak ayrışmayacaktır. Ancak özel merkezlerde geri dönüştürülmesi gerekecektir. Ayrıca doğal çim gibi oksijen üretemez veya hava filtreleyemez. Ancak, bahçeye çiçek fidanları ve hatta bazı ağaçlar dikerseniz bu dezavantajı telafi edebilirsiniz. Bu şekilde kendinizi doğanın ortasında hissedeceksiniz.
Suni çim modellerinin aşındırılması durumunda bakım ve onarım talebi oluşturabilirsiniz. Doğal çimden farklı olarak suni çim kendi kendine yenilenemez ve yıpranırsa değiştirilmesi gerekir. İşin iyi yanı, bunun yıllarca kullanımdan sonra gerçekleşmesidir ve bu nedenle çok sık değiştirmenize gerek kalmaz. Tabii ki, doğal çim bahçede kullanıldığında pek çok fayda sağlar ancak ortaya çıkabilecek ve çok az kişinin önceden düşündüğü bazı sorunları da göz önünde bulundurmalısınız.
Dekoratif Amaçlı Kullanılan Çimler
Dekoratif yani peyzaj için kullanılacak olan çimler hem fibrile hem de monofilament ipliklerden elde edilen ürünlerdir. Farklı sentetik çim modelleri arasından seçilebilen dekoratif amaçlı suni çim halılar kendi içerisinde de çeşitlendirilmektedir. Bunlar aşağıdaki gibidir.
– Dekoratif Fibrile Suni Çim
Fibrile olarak üretilmiş olan dekoratif çim modelleri genellikle kısa boylarda üretilen modellerdir. Uygun fiyata sahip olan ürünler 5 mm, 8 mm, 10 mm, 11 mm, 15 mm ve 20 mm gibi boyutlara sahip olabilmektedir. Bunun yanı sıra fibreli edilmiş olan sentetik çim modelleri koyu şekil, açık yeşil ve kırmızı renkte üretilmektedir.
– Dekoratif Monofilament Yapay Çim
Doğal çime son derece yakın bir görünüme sahip olan monofilament yapı çim, monofilament iplikler aracılığı ile üretilmektedir. Doğal çim görünümünü elde etmek için koyu yeşil ve açık yeşil monofilament ipliklerin arasına kıvırcık sarı iplikler de eklenmektedir.
Sportif Amaçlı Suni Çim Modelleri
Sportif amaçlar ile kullanılan çim halı modelleri monofilament ve fibrile ipliklerden elde edilmektedir. Sportif olarak çim modelleri futbol sahaları, tenis kortları, çok amaçlı sahalar, golf sahaları, hokey sahaları gibi pek çok sporun gerçekleştirildiği alanda tercih edilebilmektedir. Suni çim halı kullanımı pek çok spor federasyonu tarafından kabul edilen bir uygulamadır. Örneğin tenis için ITF standartları uygulanırken futbol için ise FIFA 1 Stat standartları uygulanmaktadır.
– Futbol İçin Suni Çim Zeminin Özellikleri: Futbol sahalarında kullanılacak olan suni çim zeminler 40 mm, 50 mm, 55 mm ve 60 mm hav boylarına sahip olabilmektedir. Yeşil tonların içinde kiremit rengi halılar yoğun bir şekilde kullanılabilmektedir. Halı saha yapımında tercih edilen ürünler Amerikan futbol ve ragbi gibi sporlar için de kullanılabilmektedir.
– Tenis Kortu İçin Suni Çim Zeminin Özellikleri: 20 mm, 22 mm, 26 mm ve 30 mm hav boylarında olabilmektedir. Koyu yeşil, açık yeşil ve kırmızı halılar sentetik tenis kortu için kullanılabilir.
– Çok Amaçlı Sahalar İçin Zemin Özellikleri: Çok amaçlı sahaların zeminlerde 20 mm, 22 mm, 26 mm ve 30 mm hav boylarında çim halı üretimi yapılabilmektedir.
– Golf İçin Sentetik Çim Zemin Özellikleri: 10 mm ve 15 mm hav boylarına sahip olabilen bu sentetik çim modelleri diğer çim modellerine göre çok daha sık dokunmuş özellikte ve yoğun bir halıdır. Golf oyunu için özel olarak üretilmektedir.
Suni Çim Nasıl Döşenir?
Doğru kurulum, malzemenin boşaltılması sırasında başlar. Çünkü malzemeler işlemde ne kadar iyi olursa, alan o kadar uzun süre dayanır. Sentetik kaplama ruloları mümkün olduğu kadar doğru bir şekilde indirilmelidir. Mümkünse çoğu, 10 cm çapında ve 3 m uzunluğunda bir pimli forklift kullanılmalıdır.
Suni çim, sağlam bir temel üzerine veya kum ve çakıl temeller üzerine yerleştirilebilir. En önemlisi, kalınlığı 0,8–1 cm’den az olmayan elastik ve dayanıklı bir alt tabaka olmalıdır. Başka bir ince malzeme alırsanız yumuşak kaplama etkili olmaz ve kırılgan olmamak da imkansızdır. Alt tabakayı hazırladıktan sonra, rulo silindirleri hazırlama süreci başlar. Süreç, yerlerin düzenine kesinlikle uymalıdır. Yayılma tamamlandıktan sonra, çim en az 10 saat yatar, böylece çim tamamen doldurulur ve malzemenin depolandığı önceki şeklin gerilimi giderilir.
Ancak silindirlerin birleşim yerlerinde düzgün ve hassas bir uyum sağlandıktan sonra çeşitli parçalar birbirine yapıştırılabilir. Bunu yapmak için kenarları temizlemeyi unutmamalısınız. Sonra her bir kanvasın kenarlarını açın ve bağlantı bandını yerleştirilmelidir. O zaman bir spatula ile iki bileşenli yapıştırıcı koyulmalıdır. Tutkal tamamen kıvama gelene kadar yanlışlıkla bükülen tüm lifleri kaldırmanız gerekecektir. Her dikiş bir rulo kullanır.
Sahte Çim Fiyatları
Sahte çim fiyatları söz konusu kim modellerine sahip olmak isteyen kişilerin araştırdığı en önemli konular arasında yer almaktadır. Günümüzde pek çok özelliğe sahip olarak üretilen ve satışa sunulan bu ürünler yoğun bir kullanıma sahiptir. Sahte çim fiyatları ise genel olarak ürünlerin özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir. Konu ile ilgili detaylı bir şekilde bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.